Bientje Doornbos

Bientje is geboren in het voormalig Ned.Indië in 1941, waar haar vader werkte voor de Nederlandse Luchtmacht.

Na de oorlog komt zij met haar moeder naar Nederland en groeit op in Groningen en Alkmaar. Ze gaat geschiedenis studeren in Groningen. Ze trouwt en vertrekt met haar man naar Nijmegen waar ze 2 kinderen krijgen. Na haar scheiding gaat ze in Friesland wonen waar ze met Atelier Bientje start.

Opleidingen:

Staatsdiploma handvaardigheid (1978). Opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (1979) en erkenning via de Inspectie Kunstzinnige Vorming van het Ministerie van Cultuur om les te geven op creativiteitscentra in de discipline 'Textiel Monumentaal'.

Ervaringen:

Bientje is begonnen als getouwweefster en kreeg les van vele beroemde mensen, die haar mogelijkheid tot expressie hebben gevormd.

Op het creativiteitscentrum in Arnhem en later in haar eigen Atelier in Friesland heeft zij jarenlang mensen op weg geholpen om plezier te hebben en zich uit te drukken in textiele werkvormen zoals weven, breien, vilten, spinnen en plantaardig verven.

Haar liefde voor planten maakte dat zij zich specialiseerde in het gebruik van plantaardige verfstoffen. Daarbij teruggrijpend op de kennis van de Etrusken en de Romeinen en hun gebruik van plantaardige verfstoffen. De recepten die zij ontwikkelde optimaliseerde zij om houdbare kleuren te krijgen zonder schadelijke chemicaliën. De recepten kunnen gebruikt worden voor het verven van wol, zijde en met het oxydatieproces van linnen en katoen. Zij schreef een boekje met recepten voor het plantaardig verven en ook verfde zij voor andere kunstenaars.

De kernwoorden die haar werk dimensie geven zijn: natuur, harde en zachte materialen en contrasten in materialen.

De gympetechniek heeft zij in 1980 herontdekt in de bibliotheek van het Openluchtmuseum in Arnhem. Deze techniek gebruikt zij op vernieuwende wijze in haar eigen wandkleden.

De periode van Pools Gobelinweven (2004) heeft ook uitbreiding gevonden in huidig werk in combinatie met metaal.

Bientje